Obnova brčanske Luke: SB kreditira osam miliona dolara

Bez autora
Mar 13 2011

Tokom nedavne posjete delegacije Svjetske banke rukovodstvu Javnog preduzeća Luka Brčko saopćeno je da će brčanska Luka, jedina međunarodna u cijeloj BiH, imati mogućnost početkom naredne godine dobiti dio novca od kredita koji će SB, u iznosu od 30 miliona dolara, putem projekta revitalizacije plovnog puta rijekom Savom, osigurati za BiH. U pitanju je regionalni projekt revitalizacije - radit će se potpuna revitalizacija plovnog puta na Savi od Siska do Beograda. U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 80 miliona eura, bit će obuhvaćene Srbija, Hrvatska i BiH. Od 30 miliona dolara, koje će biti osigurani samo za BiH, 17 miliona dolara će se utrošiti na revitalizaciju savskog plovnog puta koji pripada BiH, a osam miliona dolara će biti utrošeno za prilazne puteve i unutrašnju infrastrukturu brčanske Luke.

Obnova brčanske Luke: SB kreditira osam miliona dolaraTokom nedavne posjete delegacije Svjetske banke rukovodstvu Javnog preduzeća Luka Brčko saopćeno je da će brčanska Luka, jedina međunarodna u cijeloj BiH, imati mogućnost početkom naredne godine dobiti dio novca od kredita koji će SB, u iznosu od 30 miliona dolara, putem projekta revitalizacije plovnog puta rijekom Savom, osigurati za BiH.

Prema riječima šefa delegacije SB-a Martina Humphreysa, u pitanju je regionalni projekt revitalizacije - radit će se potpuna revitalizacija plovnog puta na Savi od Siska do Beograda. U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 80 miliona eura, bit će obuhvaćene Srbija, Hrvatska i BiH.

- Od 30 miliona dolara, koje će biti osigurani samo za BiH, 17 miliona dolara će se utrošiti na revitalizaciju savskog plovnog puta koji pripada BiH, a osam miliona dolara će biti utrošeno za prilazne puteve i unutrašnju infrastrukturu brčanske Luke. Ovaj dio posla se odnosi na novu infrastrukturu za kranove, novi zid na keju, rekonstrukciju unutrašnjih puteva luke i željeznička pruga koja će, prvenstveno, biti izmještena iz centra grada na drugu lokaciju. Preostalih pet milona dolara će biti utrošeno za nadzor nad svim ovim poslovima i održavanje rekonstruiranih infrastrukturnih objekata u budućnosti, kazao je Humphreys.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik